Élet elleni bűncselekmények

18+

Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

„Hát... talán úgy gondolom, hogy azért, hogy ne ébredjen föl" – mondta a rendőrgyilkos Soós Lajos a Kékfényben

„Hát... talán úgy gondolom, hogy azért, hogy ne ébredjen föl" – mondta a rendőrgyilkos Soós Lajos a Kékfényben
2022. február 15. 00:00 | Szerző: Dulai Péter

Soós Lajos  a rendszerváltás előtti Magyarország leghírhedtebb köztörvényes bűnözőjeként vonult be a kriminalisztika történetébe. Legalább négy embert ölt meg a társaival. Korábbi gyilkosságaira azután derült fény, hogy 1979 júliusában szolgálati őrhelyén, a Ferihegyi repülőtér mellett, a 4-es főútvonal elején bűntársaival leütötték, majd pár kilométerrel arrébb megölték és elásták Gyulai Károly rendőr főtörzsőrmestert. 

Az alábbi felvételt 2007-ben mutatták be a köztévén, ez volt a Kékfény 48. adása. Az anyagért hatalmas köszönet Biczó Péternek, a Körmendi Polgárőr Egyesület elnökének, aki gyűjteményéből nem először varázsol elő és bocsát rendelkezésemre olyan VHS-t, amelyen az Élet elleni bűncselekmények szempontjából felbecsülhetetlen értékű felvételek rejtőznek (pl. A Csillag - börtönfilm és a halálraítéltekről készült anyag).

Soós Lajos az eredeti, 1979-es decemberi adásban részletesebben beszélt a Kékfény akkori stábjának. Az itt látható anyag azonban a meggyilkolt rendőr, Gyulai Károly emlékére készült, akinek 2007-ben emléktáblát avattak a XVIII. kerületi rendőrkapitányságon, miután a főtörzsőrmester ott dolgozott. Ennek a koncepciónak a mentén érthető, hogy a többszörös gyilkos Soóst nem „hagyták” hosszabban szóhoz jutni. 

  1. „Hát... talán úgy gondolom, hogy azért, hogy ne ébredjen föl" – válaszolja Soós bárgyú arccal a riporter azona kérdésére, hogy miért vágta el a rendőr torkát. 
  2. Gyulai Károly legkisebb fia is megszólal, azt mondja, ha tudta volna, mikor szabadul az apja megölésében ugyancsak elítélt Németh István, szerzett volna egy pisztolyt. Maga Németh is megszólal, mint ahogyan tette már azt egyszer a szabadulása után. Őt a lelkiismerete tartaná vissza attól, hogy ilyesmit soha többet ne csináljon. Vele kapcsolatban az azóta eltelt időszak erre igen erősen rácáfol, pár sorral lentebb látják majd, mire gondolok. 
  3. Színes vágóképek az ítélethirdetésről, fekete-fehérek a helyszínekről (az őrbódéről és a kukoricásban elásott holttest feltalálási helyéről). Igen, ez más országokban talán magától értetődő, de Magyarországon egyáltalán nem könnyű ezeket a felvételeket beszerezni. 
  4. Gyulai Károly özvegye azt mondja, a gyerekeinek biztosan volt olyan gondolata, hogy rendőrök szeretnének lenni, de megmondta nekik, hogy azt felejtsék el. „Ezt nem lehet csak úgy feldolgozni. Legalábbis én nem tudom” – mondja majdnem harminc évvel a történtek után. 
  5.  Az „évtized bűnügyében” Soóst és György Józsefet halálra ítélték és kivégezték. Varga László 15 évet kapott, Németh István fiatalkorára tekintettel elkerülte a legsúlyosabb büntetést, így „csak” életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték, melyből 2000-ben szabadult feltételesen. Később szexuálisan zaklatta nevelt lányát és saját fiát, jelenleg pedig azzal vádolják, hogy 2008-ban megölt egy hajléktalant.

(A borítóképen Soós Lajos a nyomozási kísérleten megmutatja, hogyan vágta fejbe egy féltengellyel a rendőrt)




© Powered by wAdmin | v3.5.1 | vvortex.hu | Bejelentkezés