Élet elleni bűncselekmények

18+

Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Lesz-e enyhítő körülmény? – húsz évfolyamnyi Magyar Rendőr lapszámait böngészheti a Kádár-korszakból

Lesz-e enyhítő körülmény? – húsz évfolyamnyi Magyar Rendőr lapszámait böngészheti a Kádár-korszakból
2022. április 01. 14:00 | Szerző: Dulai Péter

Április 1-jétől az Arcanum Digitális Tudománytár honlapján elérhető a Zsaru Magazin jogelődjének számító Magyar Rendőr című lap újabb húsz évfolyama. A lap belső terjesztésű, a belügyi állomány tájékoztatását szolgáló kiadvány volt, több mint 50 ezer példányban jelent meg, olvasói köre pedig ennek többszörösét tette ki. 1947-től egészen 1991-ig működött, az Arcanumra most 1964 és 1985 közötti lapszámokhoz lehet hozzáférni. Egy-két hiányos félévtől eltekintve teljes évfolyamokról van szó. A korszak egyetlen képes rendőrségi lapja gyakorlatilag lefedte ennek az időszaknak a rendészeti sajtóját, ezért a kutatóknak és úgy gondolom, hogy az átlag olvasó számára is óriási dolog, hogy mostantól digitálisan is elérhető. 

Nagyobb méretért nyissa meg új ablakbanA húsz évnyi, évfolyamok szerint bekötött lapokhoz véletlenül jutottam hozzá, és azonnal az jutott eszembe, hogy az anyagot közkinccsé kell tenni. (Nekem egyébként jelenleg ez a kutatási témám a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Doktori Iskolájának doktorandusz hallgatójaként, ezért különösen örültem.)

A gyűjtemény Semjéni József hagyatékából való. Az ő fia, Semjéni János ajánlotta fel az anyagot. Elmondta, hogy édesapja MÁV dolgozó volt, a Debreceni MÁV Igazgatóság Katonai Osztályon dolgozott. Tűzvédelmi vezető és a Fegyveres Biztonsági Őrség  parancsnoka volt, így járt neki hivatalosan a Magyar Rendőr újság. (János elmesélte azt is, hogy 1985-ben vette át édesapja munkájából a tűzvédelmet és ő kapta meg hozzá a veszélyes áru ellenőrizetlen szabadba jutás megelőzési elhárítási feladatokat.)

A lapszámokban – mint ahogyan az az Arcanum hatalmas előnye – ún. szabadszavas kereséssel lehet kutakodni. Erre most csak egy egyszerű, az Élet elleni bűncselekmények tematikájába illeszkedő példát hoznék. Ha a keresőbe beírom, hogy Molnár Henrik, akkor a harmadik találat annak a hárshegyi gyerekgyilkosnak a bűncselekménye lesz, akiről a Gyilkosság a panel tetején című kötetem nyolcadik fejezete szól. Beírhattam volna éppen azt is, hogy "rendőrcsaládok".

Próbálják ki!




© Powered by wAdmin | v3.5.1 | vvortex.hu | Bejelentkezés