Élet elleni bűncselekmények

18+

Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Négyiksz plusz háromipszilon – magyarországi börtöniskolák a nyolcvanas években

Négyiksz plusz háromipszilon – magyarországi börtöniskolák a nyolcvanas években
2021. augusztus 30. 16:50 | Szerző: Dulai Péter

„Sokan azt hiszik, ez valami másodrendű pedagógiai feladat, a fejüket fogták, amikor ezt választottam, furcsán néztek rám. Egyes kollégáimnak az a véleménye, hogy »ezeket injekcióval kellene elaltatni«, »mindet le kellene géppisztolyozni« és hasonlók. Rengeteg gyerek volt, aki nem akart iskolába járni, a legdrasztikusabban ellenállt, de mikor látták, hogy minden körülmények között emberek maradunk, emberként viselkedünk velük, soha nem tudnak kihozni a sodrunkból, lassan megszelídültek” – írta 1981-ben Diósi Ágnes A Tököli börtön sárgára van festve című szociográfiájában, amely először a Mozgó Világban, majd Hetedíziglen című könyvében jelent meg. 

Diósi volt a tököli börtöniskola vezetője, az alábbi film pedig többek között ennek a börtönnek a tanulóiról szól (a feltöltő valamiért Tökölynek írta, de itt természetesen Tökölről van szó - a szerk.). Az Iskolakörlet 1983-ban készült. Nem kommentálnám, aki érzékeny az ilyesmire, úgyis sokat fog ülni előtte. Inkább két érdekességet említenék, amik nekem feltűntek a szereplőkkel kapcsolatban:

  1. Két srác a sokat emlegetett Bebukottak című filmben is megszólal. 
  2. Nem mondanám szakszerű azonosításnak, de szinte biztosvoltam benne, hogy a 14:26-nál (és ennek a cikknek a címe feletti képen látható) egyik férfi az a Csipkés Zoltán, aki évekkel ezelőtt agyonverte 16 éves barátnőjét, amiért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Akinek dereng a név: Csipkés Zoltánt korábban egy Mónika-show jelenet tette híressé. Az „ózdi sinter” és a köpködő nő jelenete végül nem került adásba, de az interneten a mai napig fent van. A cikk megjelenése után azonban egy olvasóm tájékoztatott, hogy Csipkés Zoltán 1974-ben született, vagyis még tíz éves sem volt, amikor a film készült, így kizárt, hogy ő van a felvételeken. 

Ami még feltűnhet, hogy még ezek a nem túlságosan iskolázott fiatalok is mennyivel szebben beszéltek, mint a maiak. Dacára annak, hogy 16-17 évesen éppen írni-olvasni tanulnak, és egyikük szerint az a különbség a tölgyfa és az almafa között, hogy az utóbbiból lehet pálinkát főzni.

Iskolakörlet, 1983 (riporterek: Moldova Ágnes, Haeffler András):




© Powered by wAdmin | v3.5.1 | vvortex.hu | Bejelentkezés